Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc - Európa
KulfoldiMunka24 » Németországi Munka Nyelvtudás Nélkül

Németországi munka nyelvtudás nélkül

A Németországban munkát keresők száma a 2009-2010-es évek környékén indult ugrásszerű növekedésnek. Szakemberek, orvosok, mérnökök indutak útnak és kezdtek új életet főleg Németország déli területén. Sokan azonban nyelvismeret nélkül indulnának el. A németországi munka nyelvtudás nélkül is sikerülhet, de kellenek német nyelvtudással rendelkező magyar kollégák, akik segítenek a mindennapokban. Ha megkaptuk az állást és kiköltöztünk Németországba, első dolgunk legyen a nyelvtanulás!

[noo_indeed title=”” indeed_query=”nyelvtudás nélkül” indeed_localtion=”hu” indeed_country=”hu” job_per_page=”5″]

Sok példa van rá, hogy Németországban a munka nyelvtudás nélkül is elérhető.

Természetesen a német nyelv legalább alap szintű ismerete megtöbbszörözi az esélyedet a jobb német állásokra, ezen kívül tudsz boldogulni a hétköznapokban is.

A németországi munkakeresés, a megfelelő német nyelvű önéletrajz elkészítésével kezdődik. Ez már alapvetően mutatja, hogy egy komoly ember vagy, és felelősségteljesen tudod végezni a munkádat. Készítsd el akkor is, ha nem beszélsz németül!

Nagyon kevés kommunikáció történik a munkaadó és a munkavállaló között a tényleges munkába állás előtt. Ezért lényeges, hogy minden fontos adatot közölj a munkaadóval jelentkezéskor.

Minden munkát elvállalok, nagyon szeretnék Németországba költözni, de sajnos nem tudok németül.

Ezzel nem vagy egyedül, ha megnézed a facebook-os csoportokat, tele van ilyen beírásokkal. 

Nem tudok németül!

Szellemi munkát nagy valószínűséggel nem fogsz tudni kapni, ha legalább angolul vagy németül nem beszélsz felsőfok közelében. Egész egyszerűen ha nem érted meg amit a főnököd vagy a vevők szeretnének, nem fogsz tudni dolgozni.

Ehhez hozzájárul még az is, hogy nem egyszer a hallott szöveg mögötti üzenetet is meg kell érteni. Nem elég tehát, ha megértjük, hogy az egyik vevő elégedetlen a termékkel, amit eladtunk neki. Meg kell érteni azt is, hogy mi zavarja pontosan, és miért? A szavak mögötti utalásokat is érteni kell. Ehhez komolyabb nyelvtudásra van szükség!

Németországi munka nyelvtudás nélkül csak ezekben az esetekben

Ilyenek általában a betanított munkák, ahol más emberekkel (főleg németekkel) nem kell foglalkoznunk. Ezen munkakörökben biztosan szükség van egy németül jól beszélő főnökre, aki irányítja a munkát:

  • gyári munka
  • futószalag
  • takarító
  • konyhai kisegítő
  • mezőgazdasági
  • összeszerelő
  • vendéglátóipari
  • sofőr

A munkát két módon kaphatod meg:

  1. munkaerő közvetítő cégen keresztül: itt könnyebb dolgod van, mert a cég a legtöbbször elintézi a munkavállalással kapcsolatos ügyintézést
  2. közvetlenül a német munkaadónál: így már nehezebb dolgod lesz, mert neked kell mindent intézni, a lakástól elkezdve a bankszámlán át az adózásig, mindent

Végezhetsz persze idénymunkát is valamelyik magyar cégnél, ahol a főnök tud jól németül, és szerez munkát külföldön.

 Tipp: Német nyelven kapott dokumentumaidat fordíttasd le ismerősöddel, vagy akár hivatalos fordítóval. Ez különösen fontos a munkaszerződésed esetében! Ha ez kiadással jár, ne sajnáld rá a pénzt, hosszú távon többet veszíthetsz.

Tanuld meg a nyelvet, jobban jársz!

További hátránya, ha nyelvtudást nem igénylő munkát végzel, hogy a körülötted lévők sem tudnak majd valószínűleg jól németül. Ha az a terved, hogy majd “rádragad” a nyelv munka közben, akkor ez ebben az esetben nem biztos, hogy fog sikerülni. Tapasztalat szerint akkor fogsz sokat tanulni, ha rá vagy kényszerítve a német nyelv használatára.

Persze tanulhatsz meló után is, de hidd el, 10 óra munka után már kevésbé leszel hatékony benne, és a motivációd is közel nulla lesz!

Mi akkor a megoldás?

Az élethelyzetedtől függetlenül a legjobb, amit tehetsz, hogy minél előbb elkezdesz németül tanulni. Rengeteg ingyenes forrás található az interneten, ilyen például a memrise is. Napi 15-30 perc tanulással megfelelő alapokat tudsz összeszedni már a munkavállalás előtt is ahhoz, hogy például a munkaszerződésedet (szótár segítségével) át tudd magad olvasni.

Alap nyelvtudással nehezen, de tudsz nyitni bankszámlát, fel tudsz adni levelet, be tudod fizetni a csekkeket.

És ami a legfontosabb: nem fogod magad teljesen idegennek érezni!

Ha németországi munkavállalást tervezel, kezdj el németet tanulni most azonnal, még mielőtt kiutaznál!

Németországi munka nyelvtudás nélkül nehéz ügy, de nem lehetetlen.

Ugyanakkor hosszú távon nem is fenntartható. Sok problémát és veszteséget megelőzhetsz, ha minél jobban és minél hamarabb megtanulod a nyelvet.

Energiabefektetés nélkül a legtöbb célunkat nem tudjuk elérni, ezért nyelvtanulás közben gondolj arra, hogy az egy hosszútávú befektetés a jövődbe!

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu az egyetlen magyar, kizárólag külföldi munka hirdető portál. Célunk, hogy a külföldi állást keresőknek minél több állást és segítséget megjelenítsünk.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok