Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc - Európa
KulfoldiMunka24 » Németországi Munka – a legjobb állások egy helyen

Németországi munka

Németországi munka minden Európai Unióban élő magyar állampolgárnak letelepedési engedély nélkül vállalható. A szabad munkavállalás alapján egy német állás betöltéséhez tehát Önnek semmivel nincsen többre szüksége, mint Magyarországon. Külföldön, így Németországban is sok szakembert, képzett munkaerőt, de betanított munkást is keresnek. A németországi munka nyelvtudás nélkül főleg a gyári, rakodó, raktáros és hasonló, kevesebb kommunikációt igénylő pozíciókban elérhető. A legtöbb német munka betöltéséhez azonban legalább egy alapfokú nyelvtudás szükséges.

Legfrissebb munkák

Németországi munka tudnivalók

Németországi magyarok (hányan és hol élnek?)

Nem lehet nemet mondani a rengeteg kulturális lehetőségnek, a különféle karrier-építési opcióknak, illetve a nemzetközi szinten is elismert magas technológiai innovációkra épülő német gazdasági modellnek, hiszen itt egyaránt van lehetősége egy pályakezdőnek és egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalónak is biztos és kényelmes megélhetést nyújtania magának és családjának is.

Németországi fizetések (szakmák szerint)

A legújabb statisztikai adatok szerint a németországi fizetések bruttó 2425 Euró és 5338 Euró között mozognak a teljes munkaidőben dolgozók körében. Ez általában 35-40 óra közötti munkaidőt jelent hetente. A kettő közötti különbség 2913 Euró. Ez a bruttó bér a támogatások nélkül értendő. Minden esetben bruttó bérről beszélünk, ami a levonások előtti teljes fizetést jelenti....

Felmondás Németországban (azonnal, próbaidő alatt)

Hogyan tudsz azonnali hatállyal felmondani? Mi a helyzet a határozott idejű munkaszerződés felmondásával? Fel tudod-e mondani a németországi állásodat próbaidő alatt, és ha igen, milyen határidővel? Mivel jár egy felmondás Németországban? Olvasd el először a cikket, mielőtt megírod a felmondóleveledet!

Német felmondás (Kündigung minta felmondólevéllel)

Németországban a felmondás hivatalosan megírt levéllel történik, melynek fontos formai és tartalmi követelményei vannak. Az alábbi német felmondólevél minta magyar és német formában segítséget nyújt a közelgő felmondásodhoz.

Jelentkezés német munkára

Az állásra a hirdetések alján található “Jelentkezés” gombra kattintva, vagy az álláshirdetésben megadott elérhetőségeken lehet. Németországi munka adatbázisunkban hivatalos németországi munkaerő közvetítő cégek állásajánlatai találhatóak. Az állásajánlatok naponta frissülnek, így érdemes gyakran visszalátogatni hozzánk!

Minden esetben tölts fel német nyelvű önéletrajzot az állásjelentkezés mellé! Ez csak abban az esetben mellőzhető, ha a hirdető nem kér nyelvtudást. Ebben az esetben magyar nyelvű önéletrajzot tölts fel. Egy jó önéletrajz tartalmaz rólad egy jó minőségű fényképet, megadja az elérhetőségeidet, és leírja a tapasztalataidat és a tanulmányaidat. Bővebben ebben a cikkben találsz információkat és letölthető önéletrajz-mintákat.

Németországi állást magyarok minden további megkötés nélkül vállalhatnak. Külföldi munkavállalás esetén az adott országnak megfelelő biztosítási, adó és egyéb járulékokat kell megfizetni, ami fizetésfüggő. Oldalunkon rengeteg információt találsz az adóosztályokrólkiszámolhatod bruttó-nettó béredet, igényelhetsz német bankszámlát és tájékozódhatsz munkaügyi kérdésekben is.

Német munka nyelvtudás nélkül

Néha belefuthatunk olyan álláshirdetésekbe, amelyek nem kérnek semmiféle német nyelvtudást. Ezek általában olyan munkahelyek, ahol már több magyar dolgozik, és ők beszélnek németül is, így tudnak segíteni a feladatok megértésében.

Alapvetően azonban nem ajánljuk, hogy valaki nyelvtudás nélkül induljon útnak. Egy minimális szókincs mindenképpen szükséges a napi feladatok elintézéséhez. A nyelvtudásod a kint tartózkodás során fejlődni fog, kifejezetten viszont akkor, ha németül beszélsz és használod a nyelvet.

Végezz el egy kezdő német tanfolyamot! Vannak olcsóbb online tananyagok, és Skype-os oktatók is, és csak így indulj el külföldi munkát keresni. Sok nehézségtől megkíméled magad!

Németországi munka esetén mit kell elintézni?

Amikor német állásra jelentkezel, érdemes már a pályázat leadása előtt alaposabban tájékozódni a munkáról. Első körben nézd meg, hogy mennyi az aktuális minimálbér Németországban, illetve mennyi a minimum órabére a szakmának. Ha a hirdetésben megadtak fizetést, és ez magasabb is, mint a minimálbér, minden rendben: valószínűleg jól meg fogsz tudni élni a fizetésedből.

A következő lépés a lakáskeresés. Ez sokszor tovább tart és nehezebb, mint állást találni. München és környéke a legkedveltebb célpont a magyarok körében, de egyben a legdrágább is lakás szempontjából. Érdemes mérlegelni, hogy a magas albérletárakat kompenzálja-e a csak minimálisan magasabb fizetés! Eleinte érdemes lehet WG-be költözni, vagy akár AirBnB-n foglalni pár napra egy szobát, míg mindent elintézel.

Kiköltözésnél sokan saját autóval jönnek, de érdemes lehet költöztető cégeket is igénybe venni, ha sok mindent hozol magaddal. Fontos azonban észben tartani, hogy a használt bútorok, ruhák, háztartási gépek stb. jóval olcsóbbak Németországban, mint Magyarországon. Kiköltözés után a helyi hatóságnál kell regisztrálnod magad és a címed, enélkül nem tudsz munkát vállalni és ügyeket intézni!

A németországi álláshoz szinte mindig kérnek saját bankszámlát is. A bankszámlák rendszerint ingyenesek, amihez nyitási bónuszt is kaphatsz. Legyen az első dolgod bankszámlát nyitni a regisztráció után!

Telefonon is elérhető kell, hogy legyél. Rengeteg helyen tudsz olcsó feltöltős kártyát venni. A legegyszerűbb talán, ha egy szupermarketben leakasztasz egyet a kasszánál. A feltöltős telefonszámlák olcsóbbak mint Magyarországon, de a térerő sok helyen nagyon gyenge: ez az a néhány dolog, amiben Magyarország messze veri Németországot.

Fontosak a biztosítások is: a gépjármű-biztosítás mellett mindenképpen köss felelősségbiztosítást is. Sok kellemetlenségtől megkímélhet. Ezen kívül ajánljuk az ADAC szolgáltatás megkötését is, amely műszaki hiba vagy baleset esetén hatalmas segítség lehet.

Na de milyenek a fizetések Németországban?

Talán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyit fizet egy német munka? Mennyit a bruttó, mennyit kell adózni, mennyi megy el járulékokra és mennyit költhetsz magadra? A minimálbéreket feljebb már említettük, az átlagfizetések szerencsére ennél jóval magasabbak: ebből a cikkből megismerheted, mennyit kapnak készhez a németországi dolgozók.

2016-ban a német átlagfizetés 36.187 Euró volt, amely 2017-re 37.103 Euróra nőtt. 2018-ra 37.873 Eurót várnak az elemzők, tehát ennyi bruttó fizetéssel kell számolnia egy tapasztalattal rendelkező szakembernek. Azt, hogy ebből mennyi marad adózás után, a bruttó-nettó kalkulátorunkkal tudod kiszámolniNagyjából 40%-os adó- és járulékkulccsal számolj egyébként. Igen, jól látod, sokkal több adót kell fizetned, mint Magyarországon.

Németországi munka pároknak (is)

Sok álláshirdetésnél szerepel, hogy a munkát párok is megkaphatják. Ezek az állások többnyire raktári, gyári vagy betanított munkák, ahol egyszerre sok ember dolgozik, nagy a fluktuáció, ezért sok embert keresnek folyamatosan.

Ha párban szeretnétek kiutazni és egy helyen dolgozni, érdemes ezeket az állásokat is megpályázni. Számos előnye van annak, ha együtt dolgoztok, pl. az útiköltség kevesebb lehet és több időt tölthettek együtt. Ugyanakkor sokszor a munkáltató nem engedi, hogy ugyanabban a műszakban dolgozzatok – ebben az esetben viszont pont a fordítottja történhet.

Érdemes a jelentkezés után kipuhatolózni, hogy milyen feltételek vannak párok részére!

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu az egyetlen magyar, kizárólag külföldi munka hirdető portál. Célunk, hogy a külföldi állást keresőknek minél több állást és segítséget megjelenítsünk.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok