Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc

Munkaidő Németországban. Mennyit dolgozhatsz?

Németországban a munkaidőt meghatározó törvény (Arbeitszeitgesetz, röviden ArbZG) az EU-konform alapján írja elő a németországi munkavállalók többségére vonatkozó szabályokat, amely többek közt érinti a munkaidőt, hivatalos szabadnapokat, de a pihenőidő hosszát is. Léteznek viszont olyan munkák vagy embercsoportok, mint például a kiskorúak, katonák vagy orvosok, amelyeknek munkaidejét speciális törvények szabályozzák. A munkaidő Németországban törvényileg szabályzott és ellenőrzött. Lássuk, milyen feltételek alapján!

Mit is jelent tulajdonképpen a munkaidő Németországban?

A törvény szerint, hivatalosan a munkaidő a munka kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, amelybe a pihenőidő, valamint az oda- és visszaút nem számít bele. Ellenben munkaidőnek számít, ha az alkalmazott készenlétben van a munkahelyén, még akkor is, ha nem dolgozik, csupán a munka felvételére vár.

A törvény az alkalmazott egészségügyi és biztonsági védelmére is vonatkozik, például a túl hosszú munkaidő általi megterhelésre. A vasárnapokat és a nemzeti ünnepnapokat szabadnapnak nyilvánítja.

Szünetek és maximális munkaidő Németországban

Alapvetően legfeljebb 8 órás lehet munkanapon a munkaidő Németországban az alkalmazott számára. Minimum 6 órás munkaidőnél félórás, illetve több mint 9 órás munkaidő esetén 45 perces szünet kötelező. A két munkaidő közt legalább 11 órának kell eltelnie, bizonyos intézmények (pl. kórházak) esetén ez az időtartam 10 óra.

A 8 órás felső munkaidőhatár két órával meghosszabbítható azzal a feltétellel, hogy később kiegyenlítik azt. Ezenkívül kivételt képeznek a vészhelyzetek, melyekben az emberek egészsége veszélyeztetett.

A vasár- és ünnepnapokon azok számára adódhat normál esetben munka, akik valamilyen életfontosságú szerepet töltenek be, mint a mentőápolók és orvosok, vagy pedig a munkájukat nem tudják kizárólag munkanapokon végezni, például szállodák vagy vendéglők személyzete.

Törvénysértés következményei

A törvényben nem szereplő kivételre adódó esetekről a felügyeleti hatóságok, vállalati megállapodások vagy bérszerződések dönthetnek. A túl hosszú munkaidőt vagy túl rövid pihenőidőt a törvény 22-es és 23-as paragrafusa alapján akár 15 000 eurós pénzbírsággal büntethetik. Az ismételt törvénysértés pedig már szabadságvesztéssel is járhat.

Munkavállalás 18 év alatt

A kiskorúak munkáját külön törvény (Jugendarbeitsschutzgesetz, rövidítve JArbSchG) szabályozza, amely nagyban különbözik az eddig részletezett törvénytől. Kijelenti, hogy a 15 év alattiak egyáltalán nem dolgozhatnak, tehát csak a 15. életévüket betöltött kiskorúakra érvényes a törvény.

A 15-18 év közöttiek számára a napi munkaidő Németországban legfeljebb napi 8, heti 40 óra lehet. 4 és féltől 6 óráig terjedő munkaidő esetén legkevesebb félórás, 6 óránál hosszabb munka esetén viszont legalább egyórás szünet betartása kötelező. A napi munkaidő legtöbb fél órával hosszabbítható meg, valamint megengedhetőek ideiglenes és halaszhatatlan munkák vészhelyzetben, amennyiben nem áll rendelkezésre felnőtt alkalmazott. Az előírott szabályok megszegése hasonló következményekkel jár, mint általános esetben.

Egyéb különleges esetek

A légi közlekedést egy teljesen más, EU-s szintű törvénykönyv szabályozza, hasonlóképpen a vízi- és egyéb (áru)szállítást is. Emellett nem érvényes a törvény vezető alkalmazottak, katonák, főorvosok vagy vallásos közösségekben dolgozó alkalmazottak számára, valamint nincs hatása azokra sem, akik szerződés nélkül vállalnak szociális (nevelési, gondozási) munkát a saját felelősségükre.

Forrás:
https://arbeits-abc.de/arbeitszeitgesetz-gesetzliche-regelungen-zur-arbeitszeit-in-deutschland/

Szólj hozzá!

Szakképzett Ápolókat/Nővéreket keresünk Münchenbe és Stuttgartba

Szakképzett Ápolóknak/Nővéreknek kínálunk munkalehetőséget Münchenben, Stuttgartban azonnali kezdéssel. Munkahelyek: ▪️ Kórházak ▪️ Idősek otthona ▪️ Mobil ápoló szolgálat ▪️ Utazó ápoló “Work & Travel” Amit kínálunk: ▪️ Tárgyalható, kiemelkedően magas havi fizetés nettó 2500-3000 €/hó ▪️ Útiköltségtérítés ▪️ Szükség szerint kedvezményes szálláslehetőség ▪️ Német bejelentett munkaviszony, nyugdíj és betegbiztosítás, határozatlan idejű munkaszerződés ▪️ Hosszútávú, biztos munkalehetőség ▪️ Anerkennung hiánya esetén,

Âcs munka Svájcban SG kantonban – szállás + 4000€

Amit kinalunk: Ács, /elementbau/ – Hivatalos, bejelentett svájci  munkaszerződés – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás – Fizetés: nettó 4000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség – A megbízó svâjci  cég intézi: bejelentés, egészségbiztosítás, munkaszerződés – Nincs regisztrációs díj, sem egyéb rejtett költség!

Sofőröket keresünk Németországba 2500€ + ingyenes szállás

Amid legyen: C + E, GKI, (ADR nagy előny). Tapasztalat, rátermettség, munkakedv. Nyerges és cserefelépítményes szerelvényekre ami tandem és forgózsámoly is lehet. Német belföldi fuvarozás. Autók: Man, Daf, Volvo. Fizetés 2300 euró nettó az első két hónapban. 2400 euró nettó a 3.- ik hónaptól. 2500 euró nettó a 6.-ik hónaptól. Cserefelépítményes tandem, forgózsámoly sorőröknek fizetés: 2400 euró nettó, második hónaptól 2500

Ács,asztalos munka Hollandiában

Feladatok: Építőipari asztalos munka, lépcső ,,korlát ,eresz ,homlokzati gerendák díszítése ,tetőács munkák, vagy zsaluzóács munkák Amit kínálunk – Hivatalos, bejelentett holland munkaszerződés holland munkaadóval – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás Hollandiában – Fizetés: nettó 1800-2000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség –

Kőműveseket keresünk magas fizetéssel Hollandiába

Feladatok: -klinkerezés,vakolás,falazás,betonáthidalók elhelyezése,vagy peri doka zsaluzás Amit kínálunk – Hivatalos, bejelentett holland munkaszerződés holland munkaadóval – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás Hollandiában – Fizetés: nettó 1800-2000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség – A megbízó holland cég intézi: bejelentés, egészségbiztosítás, munkaszerződés –

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu célja, hogy a legnagyobb magyar nyelvű külföldi állásokat közvetítő portállá váljon.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok