Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc - Európa

Minijob Németországban: a legfontosabb tudnivalók

KulfoldiMunka24 » Segédletek » Németország » Minijob Németországban: a legfontosabb tudnivalók

A minijob Németországban meglehetősen elterjedt, főleg diákok, nyugdíjasok, valamint álláskeresők körében. Egy teljes állású német munka mellé egy minijob állás vállalható keresetkiegészítésként, így ezeket az állásokat munkavállalók is gyakran elvállalják. A minijob legnagyobb előnye mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak, hogy rendkívül alacsony adóterheléssel jár. A munkavállaló egyenesen adót sem kell, hogy fizessen, az csak a munkaadót terheli. Vannak azonban szabályok, melyeket be kell tartanod. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

Mi az a Minijob?

A Minijob állás nem háztartásbeli alkalmazottak esetén:

  1. alacsony fizetésű foglalkoztatottság, ahol a havi bér nem lépi túl a rendszeres 450€-t. úgy. 450-Euro-Minijob
  2. rövid időtartamú foglalkoztatottság, ami egy meghatározott rövid ideig végzendő (pl. idénymunka, szórólapozás eseményeken stb.) ún. Kurzfristiger Minijob

A Minijobos alkalmazott nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett, más járulékot azonban nem kell fizetnie. A 450€-s fizetés nettó kifizetés ennek megfelelően. Minden 15 éven felüli vállalhat Minijobosként állást Németországban.

A munkaadó köteles az alkalmazottat bejelenteni és járulékait fizetni a Minijob-Zentrale felé.

A hivatalos Minijob munkaszerződést a Minijob-Zentrale oldalról töltheted le. Ha a munkaadód valamilyen okból nem ezt a szerződést használja, hasonlítsd össze a kettőt!

Minijob Németországban: mennyit kereshet a magyar?

Egy részfoglalkozású (450-Euro-Minijob) akkor áll fenn, ha a fizetés rendszeresen a havi 450€-t nem lépi túl. Ennek az ellenőrzésére a elvégzett munka időtartama (hónapokban) szolgál, maximálisan 12 hónap, azaz egy évben minijobosként maximum 5400€-t kereshetsz, akkor is, ha ennél hosszabb a szerződésed. Ebbe a határba nem csak a rendszeres fizetés, hanem az egyszeri kifizetések is (pl. ajándék, karácsonyi pénz stb.) is beleértendő!

Példa:

Havi fizetésed: 12 * 300 € = 3600 €

Egyszeri kifizetés (pl. karácsonyi pénz): 150 €

Összesen: 3600 € + 150 € = 3750 €

Rendszeres jövedelem: 3750 € /12 = 312,50 €

Tehát a 450 Eurot nem lépted túl, így Minijob alapú foglalkoztatottság áll fenn.

Figyelem! A 450 Euro túllépése esetén biztosításköteles alkalmazotti viszony áll fenn, ami után neked és a munkáltatónak is adót kell fizetnie. Ezért fizetésedet te is vezesd, nehogy később után kelljen fizetned. Ezt már 5401 Euros kereset esetén is meg kell tenned!

Minijob Németországban főállás mellett

Alkalmazottak, akiknek már egy főállású járulékköteles állásuk van, csak egy 450-Euro-Minijobot vállalhatnak. A második, harmadik stb. Minijob a főállásból származó fizetéssel összeadódik, és járulékfizetési kötelezettséggel jár.

Több minijob egyszerre, ha nincs főállású munkád

Amennyiben nincs teljes állású járulékköteles munkád Németországban, több helyen is vállalhatsz Minijobokat. Az ezekből származó bevétel azonban összeadódik (kivéve a rövid ideig tartó), és ezek együttesen nem léphetik át a 450 Euros határt. Amennyiben ez megtörténik, úgy a járulékokat be kell fizetni a teljes álláshoz hasonlóan.

Rövid idejű vagy Kurzfristiger Minijob Németországban

Egy rövid idejű alkalmazotti viszony akkor áll fenn, ha az nem több, mint 3 hónapot vagy összesen 70 munkanapig tart egy évben (2019-től 2 hónap illetve 50 munkanap). A kereset viszont ez esetben nem számít.

Munkáltatói feladatok alkalmazott felvétele esetén

Ha munkát szeretnél adni Minijob keretei között, minden információt megtalálsz a https://www.minijob-zentrale.de/ oldalon. Alapvetően egy Minijobost a Minijob-Zentrale-nál kell bejelentened, miután igényeltél egy Betriebsnummert. Amennyiben háztartásban szeretnél alkalmazni valakit, a Minijob-Zentrale adja ki neked a Betriebsnummer-t. Ezután az alkalmazottat be kell jelentened a nyugdíj és betegbiztosítónál, továbbá a befizetési bizonylatokat is el kell küldened a Minijob-Zentrale-nak. A bejelentkezés egyébként ingyenes.

Munkáltatói terhek Minijob esetén

Ha munkaadó vagy, az alábbi terheket kell fizetned Németországban

2016 450-Euro-Minijob alkalmazottként 450-Euro-Minijobs 

háztartásban

rövid időtartamú Minijob
Pauschalbeitrag zur Krankenversicherung (KV) – Betegbiztosítás 13 %4) 5 %4) kein
Pauschalbeitrag zur Rentenversicherung (RV) – Nyugdíjbiztosítás 15 % 5 % kein
Beitragsanteil des Arbeitnehmers bei Versicherungspflicht in der Rentenversicherung (RV) 3,7 % 13,7 % kein
Steuern – Adók 2 %6) 2 %6) an das Betriebsstätten-finanzamt 25 %
Umlage 1 (U1)
bei Krankheit – Táppénz járulék
1,0 % 1,0 % 1,0 %
Umlage 2 (U2)
Schwangerschaft/Mutterschaft – GYES járulék
0,3 % 0,3 % 0,3 %
Beitrag zur gesetzlichen Unfallversicherung – Kötelező Balesetbiztosítás individuelle Beiträge an den zuständigen Unfallversicherungs-träger 1,6 %10) individuelle Beiträge an den zuständigen Unfallversicherungs-träger

in Privathaushalten
1,6 %

Insolvenzgeldumlage 0,12 % keine 0,12 %

in Privathaushalten keine

forrás: https://www.minijob-zentrale.de/

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hírlevél feliratkozás

Milyen országra vonatkozóan szeretne állásokat és híreket kapni?*HirdetésKüldetésünk

A KülföldiMunka24.hu az egyetlen magyar, kizárólag külföldi munka hirdető portál. Célunk, hogy a külföldi állást keresőknek minél több állást és segítséget megjelenítsünk.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok