Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc

Holland minimálbér, holland fizetések

A holland minimálbér mértéke az életkortól függ, nem pedig attól, hogy az elvégzett munka melyik gazdasági ágazatba tartozik. Általánosságban elmondható, hogy Hollandiában a bérszint a németországihoz hasonló. Hollandiában törvény biztosítja, hogy a munkáltatók az éves bruttó fizetés 8% -ának megfelelő üdülési fizetést adjanak a munkavállalóknak. Ha érdekelnek a részletek, ez a cikk tetszeni fog! 

Holland minimálbér  

Hollandiában évek óta törvényileg meghatározott minimálbér van érvényben. Minden évben januárban és júliusban igazítják az összegét az általános bérszinthez.  A holland minimálbér független attól az iparágtól, amelyben a munkavállaló dolgozik, ugyanis az életkortól függ a mértéke. Más-más összeg illeti meg a 22 éves és annál idősebb munkavállalókat, valamint a 22 év alatti munkavállalókat. 2019 január 1-től a következő teljes munkaidős összegeket alkalmazzák mindenkire nézve. 

22 éves vagy  idősebb1,615.60 
21 éves1,373,45 
20 éves1,131.05  
19 éves888.70  
18 éves767,50  
17 éves638,25  
16 éves557,45  
15 éves484,75  

A fenti táblázatban feltüntetett összegek a teljes munkaidős – tehát heti 40 órás – pozícióra vonatkoznak. A heti munkaidő Hollandiában 36 és 40 óra között változik, ágazattól függően. Tehát egy 22 éven felüli munkavállalónak kifizetett minimálbér Hollandiában 9,33 euró és 10,36 euró között kell legyen. 

A 36 vagy 38 órás heti munkaidővel számoló területeken az órabér magasabb, mint azokon a területeken, ahol a heti munkaidő 40 óra. Egy példa: egy 40 órás munkahéten a minimálbér óránként 9,33 euró – míg 38 órás munkahéten 9,82 euró36 órás munkahéten pedig 10,36 euró.

Hollandiai fizetések 

Minden bizonnyal az egyik legfontosabb téma azok számára, akik úgy tervezik, hogy Hollandiába költöznek. Elvégre muszáj tisztában lennünk azzal, hogy az új lakhelyünkön milyen színvonalon fogunk tudni élni a fizetésünkből. 

Általánosságban elmondható, hogy Hollandiában a bérszint a németországihoz hasonlóNincsen óriási különbség bér és bér között az ágazatok tekintetében, bár bizonyos foglalkozások esetében azért vannak eltérések. 

A következő táblázat a bizonyos gazdasági ágazatokban megkereshető átlagos hollandiai fizetéseket mutatja be. 2017-es statisztikák alapján számol, bruttó összegekkel. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy Hollandiában magunknak kell kifizetni az egészségbiztosítást is! 

Építőipar3.381 €
Feldolgozóipar3.128 €
Kereskedelem1.885 €
Vendéglátás1.010 €
Szállítmányozás2.771 €
Telekommunikácó3.605 €
Pénzügy, bank, biztosítás4.324 €

Egyéb juttatások 

Hollandiában törvény biztosítja, hogy a munkáltatók az éves bruttó fizetés 8% –ának megfelelő üdülési fizetést adjanak a munkavállalóknak, amely általában májusban kerül kifizetésre. Egyes munkáltatók alkalmazottai az év végén 13. havi fizetésben is részesülnekTermészetesen az üdülési fizetés, valamint a 13. havi fizetés is adókötelesek. Mivel ezek egyéb juttatások, amelyeket évente egyszer fizetnek, egy speciális adókulcs vonatkozik rájuk, amelynek mértéke az éves fizetéstől függ. 

Sok munkáltató fizet a munkavállalóinak utazási juttatást. Adómentes juttatásról van szó, ami kilométerenként 0,19 € és független a járműtől. Akár autóval, akár motorkerékpárral utazik a munkába az alkalmazott, nincs különbség.  A tömegközlekedéssel utazó alkalmazottak esetében pedig néha a teljes költséget fedezi a munkáltató. 

Néhány gondolat a szabadságról… 

Hollandiában – akárcsak Németországban – törvény szabályozza a minimális szabadság mennyiségét.  A minimális szabadnapok száma a heti munkaidőtől függ.  A törvény kimondja, hogy a heti munkaidő legalább négyszeresét kell éves szabadságként kiadni. Normál5 napos munkahéten ez évente 20 nap szabadság lenne, részmunkaidős foglalkoztatás esetében pedig arányosan kevesebb. 

Ami Németországban a kollektív munkaszerződés, az Hollandiában a CAO. Ebben a szerződésben rögzítik többek között a szabadságok részleteit is. Általánosan évente 25 nap áll rendelkezésre 5 napos munkahétben való foglalkoztatás esetén.  Az extra szabadnapok általában bizonyos korhatár felett és több éves szolgálat után vehetők igénybe. 

Reméljük, hogy hasznos volt számodra ez az írás! Ha kíváncsi vagy a svájci minimálbérrel vagy esetleg az osztrák átlagkeresettel kapcsolatos információkra is, olvasd el a következő posztokat!  

Osztrák átlagkereset
Svájci minimálbérek

Kép: Pixabay 
Források: 

https://grenzinfo.eu/eur/mindestlohn-in-den-niederlanden-ab-1-januar-2019/ 

https://www.nach-holland.de/auswandern/arbeiten/gehalt 

https://www.gtai.de/GTAI/Navigation/DE/Trade/Maerkte/Geschaeftspraxis/lohn-und-lohnnebenkosten,t=lohn-und-lohnnebenkosten–niederlande,did=1934194.html 

Egy hozzászólás

Szólj hozzá!

Szakképzett Ápolókat/Nővéreket keresünk Münchenbe és Stuttgartba

Szakképzett Ápolóknak/Nővéreknek kínálunk munkalehetőséget Münchenben, Stuttgartban azonnali kezdéssel. Munkahelyek: ▪️ Kórházak ▪️ Idősek otthona ▪️ Mobil ápoló szolgálat ▪️ Utazó ápoló “Work & Travel” Amit kínálunk: ▪️ Tárgyalható, kiemelkedően magas havi fizetés nettó 2500-3000 €/hó ▪️ Útiköltségtérítés ▪️ Szükség szerint kedvezményes szálláslehetőség ▪️ Német bejelentett munkaviszony, nyugdíj és betegbiztosítás, határozatlan idejű munkaszerződés ▪️ Hosszútávú, biztos munkalehetőség ▪️ Anerkennung hiánya esetén,

Âcs munka Svájcban SG kantonban – szállás + 4000€

Amit kinalunk: Ács, /elementbau/ – Hivatalos, bejelentett svájci  munkaszerződés – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás – Fizetés: nettó 4000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség – A megbízó svâjci  cég intézi: bejelentés, egészségbiztosítás, munkaszerződés – Nincs regisztrációs díj, sem egyéb rejtett költség!

Sofőröket keresünk Németországba 2500€ + ingyenes szállás

Amid legyen: C + E, GKI, (ADR nagy előny). Tapasztalat, rátermettség, munkakedv. Nyerges és cserefelépítményes szerelvényekre ami tandem és forgózsámoly is lehet. Német belföldi fuvarozás. Autók: Man, Daf, Volvo. Fizetés 2300 euró nettó az első két hónapban. 2400 euró nettó a 3.- ik hónaptól. 2500 euró nettó a 6.-ik hónaptól. Cserefelépítményes tandem, forgózsámoly sorőröknek fizetés: 2400 euró nettó, második hónaptól 2500

Ács,asztalos munka Hollandiában

Feladatok: Építőipari asztalos munka, lépcső ,,korlát ,eresz ,homlokzati gerendák díszítése ,tetőács munkák, vagy zsaluzóács munkák Amit kínálunk – Hivatalos, bejelentett holland munkaszerződés holland munkaadóval – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás Hollandiában – Fizetés: nettó 1800-2000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség –

Kőműveseket keresünk magas fizetéssel Hollandiába

Feladatok: -klinkerezés,vakolás,falazás,betonáthidalók elhelyezése,vagy peri doka zsaluzás Amit kínálunk – Hivatalos, bejelentett holland munkaszerződés holland munkaadóval – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás Hollandiában – Fizetés: nettó 1800-2000 € tapasztalattól és nyelvtudástól függően ,40óra/hét esetén(szállás, adók és egészségbiztosítás díjának levonása után), – Teljes munkaidő – Szállást a munkaadó intézi! – Hosszú távú munkalehetőség – A megbízó holland cég intézi: bejelentés, egészségbiztosítás, munkaszerződés –

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu célja, hogy a legnagyobb magyar nyelvű külföldi állásokat közvetítő portállá váljon.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok