Ausztriai minimálbér 2019-ben | Mennyi a minimum?

A bérszegénység megelőzése érdekében 2015-ben Németországban bevezetésre került a minimálbér. 2019 januárjától a mértéke bruttó 9,19 euró/óra. De mennyi az ausztriai minimálbér 2019-ben, és hogy viszonyul ez a többi ország fizetéseihez? Meg lehet élni az osztrák “minimálbérből”?

Osztrák minimálbér: törvény helyett megállapodás

Ausztriában nincs törvényileg előírt, kötelező minimálbér. Számos szakterület esetében azonban bevett szokás, hogy a munkáltatók és a munkavállalók kollektív megállapodást kötnek, amely biztosítja a közösen meghatározott minimálbér kifizetését. Ez a minimális összeg az ausztriai munka jellegétől, a munkavállaló végzettségétől, tapasztalatától függően változik, de általában nem megy havi bruttó 1500 euró alá.

Az úgynevezett kollektív szerződést a munkáltatók és a munkavállalók (képviselői) írják alá. A szerződés tartalmazza mindkét fél alapvető jogait és kötelezettségeit. Minimálbér a legtöbb olyan Ausztriában dolgozó alkalmazottnak adható, akik a Gazdasági Kamarához tartozó vállalatoknál dolgoznak.

Egyáltalán nincs azonban meghatározott minimálbér olyan munkák esetében, amelyekre nem vonatkozik kollektív szerződés. Attól függ tehát a kölcsönös elégedettség és a kiszámíthatóság, hogy mennyire jól tárgyalnak a munkavállalók. Az osztrák munkakultúrára erősen jellemző a kollektív tárgyalások alkalmazása, szóval a bizonytalanság csak kevés munkavállalót érint.

Növekedhet a minimálbér Ausztriában?

Ez mindig az adott kollektív szerződés részleteitől függ. Elég gyakori az évenkénti növekedés. Az esetek döntő többségében magasabb minimális összegre számíthat, aki hosszabb ideje dolgozik egy pozícióban. Emellett minél régebben lépett be valaki a munkaerőpiacra, annál magasabb minimális összegre számíthat – tehát nagy valószínűséggel jobban megfizetik, mint a fiatalabb kollégákat. Persze nem csak a munkatapasztalat járhat bérnövekedéssel, hanem az is, ha más feladat(kört) kap a munkavállaló. Mielőtt beleegyeznénk egy ilyen változtatásba, mindenképpen tanulmányozzuk át a feladatkörökhöz tartozó tarifákat és az ágazatban jellemző átlagfizetésekről szóló cikkünket!

Ne sajnáljuk a szakértői segítséget!

Fontos, hogy a kollektív megállapodás mindkét fél részéről tökéletesen érthető legyen és ne maradjanak benne kétes részletek. Ha kell, kérjük szakértő – pl. jogász – segítségét akár az értelmezéshez, akár a teljes dokumentum megírásához.

Ausztriai minimálbér 2019-ben illetve más EU-s országok minimálbérei

Az EU-s összehasonlításban egyértelműen Ausztria vezet!

Ausztriabr. 10,09 €/óra
Németországbr. 9,19 €/óra
Nagy-Britanniabr. 8,56 €/óra
Hollandiabr. 9,68 €/óra
Franciaországbr. 9,88 €/óra

Napjainkban arra is van példa, hogy egy cég az átlagos havi bruttó 1500 euró fölé tűzze ki a dolgozói minimálbérét. Az osztrák IKEA például valamennyi teljes munkaidőben dolgozó munkavállalója minimálbérét legalább havi bruttó 1800 euróra emelte.

Jó hír az is, hogy az osztrák jogalkotás előírta, hogy 2020-ig az összes Ausztriában dolgozó alkalmazottra legalább havi bruttó 1500 eurós bér jusson. Továbbá viták folynak arról is, hogy ezt az összeget a jövőben havi bruttó 1700 euróra kellene emelni.

Ausztriai minimálbér 2019-ben: mennyi az annyi?

Néhány példa az osztrák minimálbérekre:

fodrásznem szakképzett munkavállalók br. 1319 €/hó szakképzett munkavállalók, tapasztalattól függően: br. 1488-1661 €/hó
vendéglátás/turizmusbr. 1500 €/hó
au-pair (18 órás munkaidő, kevés segítség a ház körül)br. 438,05 €/hó+ karácsonyi bónusz, üdülési támogatás
személyszállítás személyi autóvalbr. 1235 €/hó
házvezető(nő)1. besorolási csoport br. 10,02 €/óra 2. besorolási csoport br. 11,14 €/óra 3. besorolási csoport br. 14,61 €/óra+ üdülési támogatás, karácsonyi bónusz, éjszakai pótlék, túlóra-pótlék, munkaeszközök, védőruházat, utazási költségek, egyéb költségek
privát gyermekgondozási intézményekben dolgozókfoglalkoztatás 1. és 2. évében br. 2,214 €/hó foglalkoztatás 3. és 4. évében br. 2,264 €/hó foglalkoztatás 5. és 6. évében br. 2,308 €/hó+ br. 195,50 €/hó kiegészítő juttatás speciális óvodapedagógusoknak és speciális oktatóknak + járulékok, üdülési juttatások és karácsonyi bónusz

Összegzés

A német szabályozással ellentétben tehát Ausztriában nincs hivatalosan kötelező minimálbér. A széles körben alkalmazott kollektív szerződésekkel azonban a legtöbb munkavállaló de facto megkapja a szakszervezetek és a Kereskedelmi Kamara által megtárgyalt összeget. Bár közel sem minden iparágban ez a minimálbér, megállapítható, hogy teljes munkaidős állás esetében havi bruttó 1500 euró alá ritkán eshet az összeg, így tehát ez fogadható el az ausztriai minimálbér 2019-es nagyságának.

Források:

www.arbeitsrechte.de/mindestlohn-oesterreich/www.foerderportal.at/mindestlohn/

www.clusterwien.at/mindestlohn/

Kép: pixabay.hu

Egy hozzászólás

Szólj hozzá!

Hollandiába ipari állványozásra keresünk legalább alapfokú angol, vagy holland nyelvismerettel rendelkező, jó fizikumú, fiatalembereket ,aki nem fél a magasban dolgozni ,nincs tériszonya ,és bírja a hosszabb külföldi távollétet (4-5 hét) Feladatok: -hollandiai építkezéseken homlokzati állvány építése ,könnyű és nehéz fém állványok építése Amit kínálunk – Hivatalos, bejelentett holland munkaszerződés holland munkaadóval – magyar nyelvű állandó kapcsolattartás Hollandiában – Fizetés: nettó
Egy határozatlan idejű, hosszú távú, teljes munkaidős pozíciót kínálunk Önnek motívált csapatunkban, mint bútorasztalos. Változatos feladatok és most 500 EUR prémium várja Önt! Tevékenységi körök: – Bútor és bolti berendezések gyártásának előkészítése – A bútordarabok gépi gyártása, megmunkálása – Bolti berendezések, bútorok összeszerelése – A bútordarabok felületkezelése – A munka során használatos gépek ápolása és karbantartása – További szakmával kapcsolatos
Német partnerünk társalgási szintű német nyelvtudással rendelkező tapasztalt ápolót keres hosszú távra. Tevékenységi körök: – Az idősgondozáshoz, betegápoláshoz kapcsolódó feladatok ellátása – Higiéniai előírások, elvárások betartása – Orvosi ellátás (gyógyszeradagolás, injekció beadása) – tapasztalattól függően – Adminisztrációs feladatok ellátása Elvárások: – Releváns szakirányú végzettség, (OKJ-s képzéseket is elfogadjuk) – Rokonszakmával több éves munkatapasztalat kórházban, idősek otthonában, szociális otthonban vagy hasonló

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu célja, hogy a legnagyobb magyar nyelvű külföldi állásokat közvetítő portállá váljon.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok