Országok Németország - Ausztria - Hollandia - Svájc - Európa
KulfoldiMunka24 » Ausztriai Munka – a legjobb állások egy helyen

Ausztriai munka

Ausztriai munka minden Európai Unióban élő állampolgár számára letelepedési engedély nélkül vállalható. A szabad munkavállalás miatt egy ausztriai állás betöltéséhez tehát Önnek nincsen többre szüksége, mint Magyarországon. Külföldön, így Ausztriában is sok szakembert, képzett munkaerőt, de betanított munkást is keresnek az ország minden területére – például Bécs, Graz, Salzburg, Linz környékére. Az ausztriai munka nyelvtudás nélkül főleg a gyári, rakodó, raktáros és hasonló, kevesebb kommunikációt igénylő pozíciókban, valamint az idénymunkáknál elérhető a magyar munkavállalók számára. A legtöbb osztrák munka betöltéséhez azonban legalább egy alapfokú német nyelvtudás szükséges.

[noo_indeed title=”” indeed_query=”ausztria or ausztriai” indeed_localtion=”AT” indeed_country=”at”]

Nem találtál megfelelő osztrák állást? Nézz körbe a németországi munka oldalon is!

Jelentkezés ausztriai munkára

Az állásra a hirdetések alján található “Jelentkezés” gombra kattintva, vagy az álláshirdetésben megadott elérhetőségeken lehet. Ausztriai munka adatbázisunkban hivatalos ausztriai munkaerő közvetítő cégek, vállalkozások és egyéni vállalkozók állásajánlatai találhatóak. Az állásajánlatok naponta frissülnek, így érdemes gyakran visszalátogatni hozzánk, vagy feliratkozni az állás-hírlevélre.

Minden esetben tölts fel német nyelvű önéletrajzot az állásjelentkezés mellé! Ez csak abban az esetben mellőzhető, ha a hirdető nem kér nyelvtudást. Ebben az esetben magyar nyelvű önéletrajzot tölts fel. Egy jó önéletrajz tartalmaz rólad egy jó minőségű fényképet, megadja az elérhetőségeidet, és leírja a tapasztalataidat és a tanulmányaidat.

Ausztriai állást magyarok minden további megkötés nélkül vállalhatnak. Külföldi munkavállalás esetén az adott országnak megfelelő biztosítási, adó és egyéb járulékokat kell megfizetni, ami fizetésfüggő. Oldalunkon rengeteg információt találsz az adózási szabályokról, kiszámolhatod bruttó-nettó béredet, igényelhetsz ausztriai bankszámlát és tájékozódhatsz munkaügyi kérdésekben is.

Ausztriai munka nyelvtudás nélkül

Néha belefuthatunk olyan álláshirdetésekbe, amelyek nem kérnek semmiféle német nyelvtudást. Ezek általában olyan munkahelyek, ahol már több magyar dolgozik, és ők beszélnek németül is, így tudnak segíteni a feladatok megértésében. Alapvetően azonban nem ajánljuk, hogy valaki nyelvtudás nélkül induljon útnak.

Egy minimális szókincs ugyanis mindenképpen szükséges a napi feladatok elintézéséhez. A nyelvtudásod a kint tartózkodás során fejlődni fog, kifejezetten viszont akkor, ha németül beszélsz és használod a nyelvet.

Végezz el egy kezdő német tanfolyamot! Vannak olcsóbb online tananyagok, és Skype-os oktatók is, és csak így indulj el külföldi munkát keresni. Sok nehézségtől megkíméled magad!

Ausztriai munka esetén mit kell elintézni?

Amikor osztrák állásra jelentkezel, érdemes már a pályázat leadása előtt alaposabban tájékozódni a lehetőségekről. Első körben nézd meg, hogy mennyi az aktuális minimálbér Ausztriában, illetve mennyi a minimum órabére a szakmának, amiben el tudsz helyezkedni.

A következő lépés a lakáskeresés. Ez sokszor tovább tart és nehezebb, mint állást találni. Bécs és környéke a legkedveltebb célpont a magyarok körében, de egyben a legdrágább is lakás szempontjából. Érdemes mérlegelni, hogy a magas albérletárakat kompenzálja-e az esetleg csak minimálisan magasabb fizetés! Eleinte érdemes lehet WG-be költözni, vagy akár AirBnB-n foglalni pár napra egy szobát, míg mindent elintézel.

Kiköltözésnél sokan saját autóval érkeznek, mivel nem nagyok a távolságok. Érdemes lehet költöztető cégeket is igénybe venni, ha sok mindent hozol magaddal, de sokszor a használt cikkek olcsóbbak nyugaton, mint otthon. Kiköltözés után a helyi hatóságnál kell regisztrálnod magad és a címed, enélkül nem tudsz munkát vállalni és ügyeket intézni!

Az ausztriai álláshoz szinte mindig kérnek saját bankszámlát is. Sok bankszámla rendszerint ingyenes, amihez nyitási bónuszt is kaphatsz. Legyen az első dolgod bankszámlát nyitni a regisztráció után!

Telefonon is elérhető kell, hogy legyél. Rengeteg helyen tudsz olcsó feltöltős kártyát venni. ami azonnal működik. A legegyszerűbb talán, ha egy szupermarketben leakasztasz egyet a kasszánál. Sokszor a tarifák olcsóbbak mint Magyarországon, de a hazatelefonálás nagyon drága tud lenni!

Fontosak a biztosítások is: a gépjármű-biztosítás mellett mindenképpen köss felelősségbiztosítást is. Sok kellemetlenségtől megkímélhet. Ezen kívül ajánljuk az ÖAMTC szolgáltatás megkötését is, amely műszaki hiba vagy baleset esetén hatalmas segítség lehet. Természetesen a betegbiztosítás az, amire mindenképp szükséged lesz, de enélkül munkába sem állhatsz (kivéve, ha kiküldetésben vagy).

Na de milyenek a fizetések Ausztriában?

Talán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyit fizet egy ausztriai munka? Mennyit a bruttó, mennyit kell adózni, mennyi megy el járulékokra és mennyit költhetsz magadra?

A minimálbér valahol bruttó 1500€ környékén lehet, az átlagfizetések szerencsére ennél jóval magasabbak, amire szükség is van a drágább megélhetés miatt.

Ha valaki ez alatti fizetést ajánl egy teljes munkaidős állásért, érdemes lehet inkább tovább keresni.

Ausztriai munka pároknak (is)

Sok álláshirdetésnél szerepel, hogy a munkát párok is megkaphatják. Ezek az állások többnyire raktári, gyári vagy betanított munkák, ahol egyszerre sok ember dolgozik, nagy a fluktuáció, ezért sok embert keresnek folyamatosan. Ha párban szeretnétek kiutazni és egy helyen dolgozni, érdemes ezeket az állásokat is megpályázni. Számos előnye van annak, ha együtt dolgoztok, pl. az útiköltség kevesebb lehet és több időt tölthettek együtt. Ugyanakkor sokszor a munkáltató nem engedi, hogy ugyanabban a műszakban dolgozzatok – ebben az esetben viszont pont a fordítottja történhet. Érdemes a jelentkezés után kipuhatolózni, hogy milyen feltételek vannak párok részére a kiszemelt ausztriai munka során!

Ha nem találsz itt állást, nézd meg a külön pároknak való munkákat gyűjtő oldalunkat!

Küldetésünk

A KülföldiMunka24.hu az egyetlen magyar, kizárólag külföldi munka hirdető portál. Célunk, hogy a külföldi állást keresőknek minél több állást és segítséget megjelenítsünk.

Partnerek

iranytu.de németországi magyarok